Hoe zou jij reageren?

Tijdens discussies over de komst van asielzoekers lopen de gemoederen vaak hoog op. Burgers zijn verontwaardigd en boos en laten dat ook weten. Hoe zou jij als burgemeester reageren?Van confrontatie via een dialoog naar constructie

De tijd dat de overheid besluiten nam en vervolgens die naar burgers communiceerde ligt al lang achter ons. We vinden dat beleid tot stand moet komen in samenspraak met burgers. Het is belangrijk dat burgers gelegenheid hebben om in te spreken zodat met hun wensen en opvattingen rekening kan worden gehouden. Is het beleid eenmaal vastgesteld, dan • Lees verder »


Wat moeten we aan met de wetenschapsweigeraar?

Artikel uit de Volkskrant (18 november 2016) door Maarten Keulemans  Ze houden vol dat vaccins autisme veroorzaken, weten zeker dat je van genetisch gemanipuleerde groenten kanker krijgt of hebben bewijs dat de opwarming van de aarde onzin is. Wat moet je aan met de burger die altijd wel weer een onderzoekje weet dat zijn gelijk bevestigt • Lees verder »


Goede gesprekken zijn zeldzaam

Goede gesprekken over ingewikkelde kwesties zijn zeldzaam. Toch komen ze wel voor. Heeft u ervaring met goede gesprekken? Deel ze met ons. Wat was uw belangrijkste inzicht?


Stilte en emoties in het asieldebat

De ‘vluchtelingenkwestie’ leidt tot verhitte gesprekken waarin emoties de boventoon voeren. In een beschaafd gesprek gaan we als redelijke mensen die emoties het liefst uit de weg. Maar veronachtzaamde sentimenten worden een voedingsbodem voor politiek fanatisme.   Met wie praten we? Dus tonen we emoties niet en gaan we niet graag in gesprek met mensen • Lees verder »


De kunst van een goed gesprek

‘In de nieuwe participatiesamenleving gaat communicatie niet meer over woordvoering en tekstschrijven. Het gaat om het analyseren van krachtenvelden, organiseren en modereren van ontmoetingen, verbinden en begeleiden van processen.’ Aldus annemarie jorritsma in haar Galjaardlezing 2014. Daar heeft de voormalige bewindsvrouw gelijk in. Het besef groeit dat organisaties inherent afhankelijk zijn van hun omgeving. om • Lees verder »


Conversational Responsibiltiy

Onlangs kwam ik terecht in een gesprekje over de opvang van vluchtelingen. Er werd flink geklaagd: genoeg is genoeg, teveel is teveel. Iemand zei toen: maar in Nijmegen gaat het goed, die grootschalige opvang van vluchtelingen. Waarop een ander zei: ja, maar daar zijn ze dan weer ontevreden met de voorzieningen. Ze, wie zijn ze? • Lees verder »